Aktuális

Aktuális

Buddhista Tanulmányok - önismereti és meditációs kurzus Gánti Bencével


MINDEN FÉRŐHELY ELKELT!

 

A TELJES TÁJÉKOZTATÓ ANYAG LETÖLTÉSE

MINDEN FÉRŐHELY ELKELT!

 

A négy alkalmas kurzus során minden alkalommal kapunk tanítást, és értelmezzük azt az életünkre vonatkozóan, a tan pontosabb megértése és a személyes spirituális fejlődésünk érdekében. A megismert fogalmakkal önismereti módon és meditációban dolgozunk.

Mind a négy együttlétet az Integrál Akadémia elsős osztályának a tanítási hétvégéje elé, péntek estére tesszük, így könnyen illeszthető a hétvégére távolról Budapestre érkezők naptárába is. Részt vehetnek az Integrál Akadémia tanulói mellett más érdeklődők is. Az este 18.00-21.00 óráig tartó három órás együttlét, mely során a tanítás meghallgatása mellett csoportgyakorlatokat is végzünk: reflektálunk az életünkre, a tan fogalmait sajátélmény szintre hozzuk!

           A TAN KEREKE

Az előadások mellett közös meditációs gyakorlást végzünk. Ebben a részben kapunk útmutatásokat a gyakorláshoz. Végül önismereti házi feladatokat is kapunk, melyekkel mélyebb belátásokhoz és átalakulásokhoz juthatunk.

A négy alkalmas kurzus nem helyettesíti az elvonulásokat, viszont megsegíti az arra való felkészülést, és az ott átéltek megértését, hiszen "buddhista köntösben" egy sereg általános spirituális fejlődési és úton járási tényezőt beszélünk át, mely a hagyományoktól függetlenül minden elvonulásnál vagy meditációs ösvénynél szempont lehet.

A kurzus egy fokozatos tréning, egymásra épülő alkalmakkal. Lehet jönni alkalmilag is, de aki az informálódáson túl meg akarja kapni energetikailag, belsőleg is a "csomagot", azt javasoljuk, hogy legyen ott az elejétől a végéig!

 

MINDEN FÉRŐHELY ELKELT!

 

A TELJES TÁJÉKOZTATÓ ANYAG LETÖLTÉSE

Helyszín: Anahita Jóga és Szellemi Központ, (Budapest XIII.,Kádár utca 10. (a Nyugatinál))

 

Az egyes alkalmak tematikája

Első alkalom: november 28. péntek, 18.00-21.00 - TELE-SZEMINÁRIUM

1. A káosz átlátása: miben közös minden Buddhista ösvény, mi a tan magja?
2. A megvilágosodáshoz vezető út: a 8 rétű nemes ösvény. Hogyan értsük, hogyan értelmezzük, és hogyan éljük?
3. A moralitás lélektanának megértése: a megtisztult szív irányelvei. A buddhista tan mai nyelven: hitelesség és játszmamentesség, a hatos szint elvei.
4. A helyes és a helytelen fogalma, az ártás és a nem ártás lélektani megértése.
5. A moralitás, a koncentráció és a bölcsesség kölcsönös összefüggésének a megértése.
6. Bevezetés a meditáció gyakorlatába. A test elhelyezésének és tartásának a kérdései. Anatómiai és idegrendszeri tények, bevált gyakorlatok. A környezet kérdései. A siker a finomságokban rejlik. Az egyéni és közös gyakorlás kipróbálása.

 

Második alkalom: december 19. péntek, 18.00-21.00 - ÉLŐBEN

1. A szamszára és a nirvána fogalmának a megértése, a megvilágosodás értelme.
2. Kozmológiai alapok, világok és idők. A kozmikus síkokat leíró Lét Mandala pszichológiája és belső megértése. A dolgok végső természetének feltárulása a meditációs során.
3. Mi van a halál után, és hogy működik az újjászületés? A halál, a bardók és a reinkarnáció megértése.
4. Hogy teremtődik meg a világ a tudatunkban? A függő keletkezés 12-es láncolata.
5. A meditáció gyakorlatának folytatása. A meditáció belső logikájának megértése: az összpontosítás, a valóságmegfigyelés és az áttörés. Az éberség és semlegesség egón túli megértése. A nem meditáló: a vágyaival és a többi emberrel küzd. A meditáló: megbékél velük. Vallásos csapdák elkerülése. A belső nyugalom megteremtése, és elmélyülő fokozatai. Hogyan kezeljük a felbukkanó érzéseket és gondolatokat? Mikor leszünk gondolatmentesek?

 

Harmadik alkalom: 2015. január 2. péntek, 18.00-21.00 - ÉLŐBEN

1. A földön túli elragadottság állapotai: a jhánák. A jhánák és a megvilágosodás összefüggése.
2. A vipassana szó jelentése: "úgy látni a dolgokat, ahogyan azok vannak" a valóság elme nélküli közvetlen megtapasztalása. A közvetlen valóságlátás élményének (vipassana) megértése és típusai az eltérő hagyományokban. A "száraz", "nedves" és kevert vipassanák. Az élő mesterek és hagyományok bemutatása.
3. A tudat megtisztításának a folyamata. Hogyan lehet elengedni a régi karmákat? A megszabadulás ösvénye.
4. A megvilágosodás valós élmény, de első alkalommal még nem marad úgy. Hogy lesz végleges? A megvilágosodás stációi. A megvilágosodott tudat jellemző tulajdonságai.
5. Gyakorlás: a belső üresedés, jelenlét és csend elmélyítése. A szívtér mint a legbelső én körüli kontrakció elengedésének a gyakorlata. Metta (szeretet) meditáció és az érdemek felajánlása.

 

Negyedik alkalom: február 6. péntek, 18.00-21.00 - TELE-SZEMINÁRIUM

1. A tibeti buddhizmus megértése: a tantrikus jóga, a bőn és a buddhizmus ötvözete.
2. A non duális megvilágosodás és a mahajána Szív Szútra megértése.
3. Miért van annyi "istenség" és mit jelentenek ezek? Istenségek, buddhaformák, védelmezők. Jidamok , "tudati kapcsok" a magassabb erőkhöz a személyiségtípusoknak megfelelően. Mágikus invokációk.
4. A homokmandalák megértése.
5. Meditációs gyakorlás. Üresedés és csend. A tibeti négy elmélkedés gyakorlata. A tibeti vizualizációs meditáció kipróbálása. A megtisztító szeretet kiárasztása: a Tonglen. Felajánlás és zárás.

 

Helyszín: Anahita Jóga és Szellemi Központ (Budapest XIII., Kádár utca 10. (a Nyugatinál))

Belépő / est: 2500 Ft

MINDEN FÉRŐHELY ELKELT!

A TELJES TÁJÉKOZTATÓ ANYAG LETÖLTÉSE

 

A KURZUS FORMÁTUMAI
A kurzus első és utolsó alkalma tele-szeminárium, a második és harmadik alkalma élő szeminárium. A tele-szeminárium azt jelenti, hogy a résztvevők összegyűlnek a teremben és Bence az asszisztensei segítségével megjelenik kivetítve és úgy tanít és vezeti a gyakorlatokat. Ez több éve bevált gyakorlat, mind Bence, mind más buddhista és egyéb tanítók körében a nemzetközi világban. A "élő" alkalmakkor Bence a teremben van személyesen. Ahhoz, hogy a tanítás folyamatos legyen, a formátumot Bence éppen aktuális tartozkódási helyéhez alakítottuk ki. 


Gánti Bence szakmai bemutatkozóját itt olvashatod el. A jelenleg 39 éves Bence pszichológus (M.A.) és klinikai szakpszichológus, de érdeklődése a hagyományos szakmai alapok megtanulása mellett már huszonegy éves korában az ember pozitív lehetőségei, nemesebb természete, magasabb állapotai és spiritualitása felé fordult. Felismerte, micsoda lehetőség rejlik minden emberben és mennyire nincs ez még kiaknázva a társadalmunkban. Úgy érezte, hogy ennek kell szentelni az életét. 1960 óta a pszichológiában számos szakember figyelme az emberi lehetőségek, képességek, sőt a spirituális élmények felé fordult, kialakítva a humanisztikus, transzperszonális, majd integrál pszichológiai iskolákat, és mára szakszerűen dolgoznak az emberekkel a nyugat és kelet ötvözésében, kialakítva egy globális pszichológiát.

A buddhista tanulmányokat és gyakorlást tekintve pedig a követekező részben tájékozódhatsz:

JÓGA MEDITÁCIÓK
1996: Kaczvinszky József rádzsa jógájában való elmélyedés és meditációs gyakorlás Kaczvinszky tanítványi láncolatában.

2005: Az egy éves Satyananda European Yoga Academy kurzusának elvégzése

TIBETI VAJRAJÁNA BUDDHISTA GYAKORLÁSOK
1997: Menedékvétel a tibeti buddhizmus iskolájában. Két év gyakorlás a tari Karma Ratne Dargye Ling közösségben Csöpel Láma és Lama Ngawang alatt. Lodzsong gyakorlások, Csenrézi gyakorlás. Phova-kurzus Ole Nydahl Lámával. Gyakorlás Beru Khyentze Rinpocheval Taron.

 

THÉRAVÁDA VIPASSANA BUDDHISTA GYAKORLÁSOK - GOENKA VONAL
1999-2007 : Áttérés a vipassana gyakorlásra. A Goenka-féle vipassana hagyományban gyakorlás nyolc évig. 17 tíz napos kurzus végigülése nyolc év során, benne egy Satipatthana kurzus. A magyar Goenka kurzusok szervezésében aktív szerep Szegedi András mellett; a 10 napos csendes ülések között kurzus szervezés és menedzselés. Ülés magyar, német és olasz központokban, majd utazás Indiába és ülés Dhamma Giriben a Vipassana fő központjában Goenkjaivel. 2003-ban Zarándoklat Goenkjaivel Burmába, az első burmai élmény. A vipassana ősi földje, szent helyek végigjárása, meditációk Goenkával és régi tanítványokkal ezen helyeken. Ezt követően egy hónapos gyakorlás a burmai Sitagu Kolosotorban (Sagaing Hills). 2005-ben 20 napos gyakorlás Dhamma Giriben, Indiában.

 

THÉRAVÁDA VIPASSANA BUDDHISTA GYAKORLÁSOK - MAHASI VONAL
2007: Elvonulás Sayadaw U Pannasami-val, a szerzetes kapiya-ja (segítője) és tolmácsa. Mahasi-hagyomány Sayadaw U Pandita vonalán át.

 

THÉRAVÁDA VIPASSANA BUDDHISTA GYAKORLÁSOK - PA AUK SAYADAW
2008: Nyolc év Goenka-gyakorlás után hagyományváltás. Megismerkedés Amerikában Pa Auk Sayadaw-val a dél-burmai jhana mesterrel: a koncetnrcáiós fázisban való elmélyülés. Egy hónapos csendes elvonulás az Insight Meditation Centerben a Sayadaw-val Massachussetts-ben.
2010: Egy hónapos csendmeditáció Burmában, Pa Auk Sayadaw-val a kolostorában, Dél-Burmában Mawlamyaing mellett.
2011: Újabb gyakorlás a burmai Pa Auk Kolsotorban.

 

THÉRAVÁDA VIPASSANA BUDDHISTA GYAKORLÁSOK - KYATISAUNG SAYADAW
2012: Megismerkedés egy "psychic sayadaw"-val, a paranormális képességeiről ismert Kyatisaung Sayadaw-val Burmában. Egy hónapos gyakrolás a kolostorában. A nyugatiak által nem ismert és látogatott távoli burmai falu kolostora.

 

ZEN HAGYOMÁNY
Bence nem gyakorolt hosszasan a zen hagyományban, azonban ismerkedés céljából ellátogatott egy-egy ülésre a Mokusho Zen Közösségbe Budapesten, illetve részt vett Amerikában Genpo Roshi és Diane Musho Hamilton Big Mind gyakorlatain.

 

BENCE MEGJELENT KÖNYVE
2006-ban Bence azt látta, hogy a hozzáférhető könyvek nem adnak áttekintést a buddhizmus egészéről, hanem egy-egy hagyománnyal azonosítják azt, így kaotikus a buddhizmus megértése. Ezen túl átélte mind itthon, mind külföldön, sőt keleten is, hogy sokszor a gyakorlók és a tanítók nem ismerik igazán a többi hagyományt, hisz nem gyakoroltak ott, téves mítoszaik, hiedelmeik és nem ritkán előítéleteik vannak azokról. Noha Bencének megvan a maga gyakorlási preferenciája, mégis úgy gondolta, hogy minden buddhista hagyomány gyönyörű, tiszteletreméltó és elvezet a felébredéshez. Célja egy minden fő hagyományt és a mögöttük kirajzolódó közös tant bemutató, átfogó tájékoztató könyv megírása volt, amely nem a közhidelmeken alapul, hanem azon, amit a szerző ténylegesen látott és tapasztalt ezen iskolákban. A köny először az Integrál Akadémia hallgatói számára jelent meg 2006-ban, majd 2012-ben a Kossuth Kiadó kiadta.

 

Interjú a buddhizmusról Bencével