Rólunk  ›   Rólunk írták

Rólunk írták

Születésünk meghatározó élmény - interjú Orosz Katalinnal - 2011. május 23.

A születés élménye minden embert érint. Valamennyien megszülettünk egyszer, s az egész életünket meghatározza, hogy mit éltünk át babaként. József Attila keserű megállapítást tesz a Kései sirató c. versében: Kit anya szült, az mind csalódik végül.. A csalódások, az életben elénk tornyosuló és leküzdhetetlennek látszó nehézségek gyakran ide, a születés élményére vezethetők vissza, különösen, ha nem volt könnyű dolga édesanyánknak, amikor világra jöttünk. A traumatizált születések okozta későbbi életviteli nehézségeket ma már kutatja a pszichológia. Kitartó munkával a születési élmény hatását érzelmileg bizonyos fokig fel tudjuk dolgozni.

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus nevét sokan ismerik, akik akár személyiségfejlesztő tanfolyamon, akár autogén tréningen, akár születési élményt feldolgozó terápián vettek részt. A terapeuta a Magyar Transzperszonális Egyesület alapítója, számos cikk szerzője.

Találkozni vele különleges élmény, már az első pár mondata megragadja az embert. Pedig halk szavú, nyugodt beszédű asszony, aki nem lehengerlő stílusával, hanem mondandója érdekfeszítő tartalmával bilincseli le hallgatóit. Rám az a nyíltság is mély benyomást tett, ahogyan saját problémájáról, küzdelmeiről beszélt, mindarról, ami személyiségét csiszolta, alakította.

Az elmondottak alapján egy igen mélyen érző, hibáival, gyengeségeivel bátran szembenéző ember képe rajzolódott ki, aki alighanem mindig arra törekszik, hogy sehol semmiben ne elégedjen meg a felszínen található dolgokkal, magyarázatokkal, önfelmentő mankókkal, hanem mindig kész a legmélyebbre ásni, akár saját lelke legmélyebb bugyraiba is alászállni, hogy megtalálja és felszínre hozza önnön kincsét.

Tovább a Természetgyógyász cikkre >>