Rólunk  ›   Az integrál szemlélet lényege

Az integrál szemlélet lényege

Jegyzetek

(1) Ken Wilber által írt Előszó Frank Visser Ken Wilber: Thoughts as Passion (Ken Wilber – A szenvedélyes gondolkodó – 2003) című könyvében (a xii-xiii. oldalakon).

(2) Ken Wilber munkásságának teljes felsorolása Brad Reynolds Embracing Reality: The Integral Vision of Ken Wilber (A valóság ölelése Ken Wilber integrál szemléletében – 2004) című könyvének 2. függelékében található. Ezeknek a műveknek többsége megtalálható Wilber Collected Works (Összegyűjtött munkák) köteteiben.

(3) Frank Visser állítása szerint Ken Wilber 22 könyvét több mint 25 nyelvre fordították le eddig, így Wilber az Egyesült Államok legnagyobb arányban lefordított szerzője. Visser szavait idézve: „Könyveit eddig németre, hollandra, franciára, spanyolra, portugálra, olaszra, oroszra, csehre, magyarra, törökre, bolgárra, litvánra, észtre, szlovénre, szlovákra, szerbre, görögre, hindire, kínaira (Kína és Tajvan), koreaira, szvázira, japánra, lengyelre, dánra és svédre fordították le. Ezek mellett léteznek illegális kiadások is afrikai és indiai nyelvjárásokban.” A fordítások áttekintését lásd az alábbi linken: www.integralworld.net/translations.html

(4) Fontos különbség van az integrál tudomány és az integrál elmélet között. Az integrál tudomány jelenti a tágabb kategóriát, és olyan gondolkodók tartoznak bele, mint Jean Gebser, Srí Aurobindo, Ken Wilber és László Ervin. Ezzel szemben az integrál elmélet az integrál tanulmányok részét képezi, és elsősorban Ken Wilber munkásságát a középpontba állítva az AQAL- modell kritikájával, alkalmazásával és elméleti továbbfejlesztésével foglalkozik. A metaelmélet területébe beletartozik például Roy Bahskar és George Ritzer munkássága is.

(5) Lásd a Journal of Integral Theory and Practice cikkeit e területen és sok más tudományterületen.

(6) Vegyük észre, hogy az egyes negyedekre adott példák nincsenek közös nevezőn, hanem csupán egy-egy kvadránst szemléltetik.

(7) Ezekről az erőfeszítésekről további információk találhatók a honlapjaikon: 1.) Journal of Integral Theory and Practice (www.integraljournal.org); 2.) John F. Kennedy Egyetem Integrálelméleti Tanszéke (www.jfku.edu/integraltheory); 3.) Integrál Kutatóközpont (www.integralresearchcenter.org); és 4.) a kétévenként tartott Integrál Elméleti Konferencia (www.integraltheoryconference.org).

(8) E címek mellett érdemes megemlíteni, hogy 2009-ben két antológia is napvilágot lát a SUNY Press gondozásában; az egyik az integrál oktatásról, a másik az integrál elméletről.

(9) A www.integralresearchcenter.org forráslapján olvasható az e területeken publikált anyagok felsorolása.

(10) A projekt teljes leírását lásd a www.integralresearchcenter.org címen.

(11) A bekezdés minden idézete a www.onesky.ca címen található, amelyen további információkat is találhatnak a projektről.

(12) Látogassa meg a http://www.sifco.ca címet a projektről szóló további információkhoz.

(13) Az Integrál Coach Kanadában bejegyzett márkajegyzés, melynek tulajdonosa az Integral Coaching Canada, Inc. A képzéseikről szóló információk forrása: www.integralcoachingcanada.com

(14) Az Integral Coaching Canada cég teljes áttekintését és a munkásságába történő bevezetést lásd a Journal of Integral Theory and Practice 4(1) számában, amelyet teljes egészében az ő munkásságuknak szenteltek.

(15) További információk: www.truthisnotenough.com

 

Tovább a hivatkozásokra >>

<< Vissza az összefoglaláshoz