Rólunk  ›   Az integrál szemlélet lényege

Az integrál szemlélet lényege

Az integrál szemléletről röviden
Az integrál szemlélet egy szintetizáló szakmai irányzat, amelyet a világhírű amerikai filozófus, író, Ken Wilber alkotott meg és mára több millió képviselője van szerte a világon. A rendkívül izgalmas elmélet- és gyakorlatrendszer szakértői módon szintetizálja a pszichológiai ismereteket, valamint a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításait.
Tovább »

A XXI. század mindent felölelő keretrendszere
Sean Esbjorn-Hargens a JFK University Integrál Elmélet szakának docense és alapító elnöke, valamint az Integrál Kutató Központ alapító igazgatója. Egy évtizeden át szoros együttműködésben dolgozott Ken Wilberrel, hogy az integrál modellt sokféle kontextusban működőképesre dolgozzák ki. Az alábbiakban Sean Esbjorn-Hargens integrál elméletről szóló írását olvashatod, amelyet a www.integrallife.com oldalon publikált. Jelenleg a nemzetközi oldalakon ez a fő áttekintő cikk ebben a témában.
Tovább »

Az összes kvadráns - az alapvető dimenzió perspektívák
Az integrál elmélet szerint legalább négy, tovább már nem redukálható (szubjektív, interszubjektív, objektív és interobjektív) perspektíva létezik, amelyeket mindenképpen számításba kell vennünk, amikor a valóság bármely aspektusát meg akarjuk érteni.
Tovább »

Minden szint: mélység és komplexitás
Minden egyes kvadránsban vannak fejlődési szintek. Belül, a baloldali negyedekben vannak a mélységi szintek, a külső, jobboldali negyedekben pedig a komplexitási szintek. Az egyes kvadránsokban lévő szinteket leginkább a valóság dinamikus természetét képviselő valószínűségi hullámokként és annak módjaiként lehet megérteni, hogy a különböző valóságok hogyan bukkannak fel bizonyos feltételek között.
Tovább »

Minden vonal: a különböző fejlődési képességek
A fejlődési vonalakkal is leírhatjuk azokat az egyes képességeket, amelyek szintenként fejlődnek ki a valóságnak a kvadránsok által megjelenített aspektusaiban. Ha tehát a szinteket a kontúrvonalaknak fogjuk fel a valóság térképén, akkor a fejlődési vonalak azokat a különböző útvonalakat jelölik, amelyeken át bejárhatjuk az emberben rejtőző képességek hatalmas vadonját.
Tovább »

Minden állapot: időbeli kifejeződések
A fejlődési szintek és vonalak mellett vannak még különböző állapotok is, amelyek szintén egy-egy kvadránsra jellemzőek. Az állapotok a valóság aspektusainak időbeli megjelenései (néhány másodperctől néhány napon át, bizonyos esetekben akár hónapokig vagy évekig tarthatnak). Az is jellemző rájuk, hogy egymással összeegyeztethetetlenek, például nem lehetünk egyszerre ittasak és józanok, ugyanaznap nem tombolhat egy városban hóvihar és kánikula.
Tovább »

Minden zóna: az ismeretszerzés különböző módjai
Az integrál elmélet öt eleméhez – ezek alkotják az AQAL- modell alapjait – hozzá tartozik még egy fontos és említésre méltó haladó aspektus, amely nem annyira új elemként adódik az előbbiekhez, mint inkább az első (a kvadránsok) összetettebb változata.
Tovább »

Integrál elmélet a gyakorlatban
Mint mostanra már egyértelműen kiderült, a minden szint, minden vonal, minden állapot, minden típus és minden zóna megközelítése meglehetősen átfogó rendszert eredményez. Természetesen nem kell állandóan alkalmazni az összes ilyen megkülönböztetést. Valójában már akkor is sokkal integráltabban közelítünk meg egy témát, ha csupán két ilyen elemet kombinálunk az elemzési vagy megoldáskereső megközelítésünkben.
Tovább »

Összefoglalás
A fenti példák fókusza és terjedelme csodálatos változatosságot mutat. Az integrál elmélet e gyakorlati változata közvetlenül mutatja be az elméleti alapok – az AQAL- modell – rugalmasságát és rendezettségét. Az összetett kérdések és problémák többoldalú természetének elismerésével az integrál elmélet sokfajta látásmódnak nyit teret az életképes megoldások keresésében.
Tovább »

Jegyzetek

Tovább »

Hivatkozások

Tovább »

x