Integrál Pszichológia Képzés  ›   Tanáraink

Tanáraink

Somogyi István

Életemben a spiritualitás tekintetében a sámán ösvény, a buddhista jellegű belső önkutatás és megfigyelés gyakorlása és a színház a három legfontosabb tényező. Egyetemista koromtól színházzal kezdtem foglalkozni, minek következtében néhány évvel később önálló, független színházat alapítottam. A színházi munka vetette fel számomra az élet olyan alapvető kérdéseit, melyeket csak spirituális alapállásból lehet megválaszolni.

Ezen az úton döntő volt találkozásom Michael Harnerrel, aki az észak-amerikai indiánok sámánisztikus módszerét adta át nekem, és amelyben a magyarság ősi hagyományára ismertem. Később Szibériában is jártam az ottani sámán-hagyományokkal ismerkedve. Sok év gyakorlás, és tanítás után újabb meghatározó találkozás volt számomra a Ken Cadigen által képviselt "megvilágosodás intenzív" nevű meditáció módszer, amely Ramana Maharishi önkereső meditációjára épülő zen stílusú modern módszer, melyet hosszú elvonulásokon gyakoroltunk. Ez a technika életem alapvető módszerévé vált. A színház a spirituális kommunikáció és csoportos mágia terepévé vált számomra. Társulatommal, az Arvisura Színházzal nemegyszer ősi magyar spirituális mítoszokat vittünk színpadra ahol a színtársulat mágikus csoporttá változott.

Ilyen volt a Bálványos Vára, de emellett olyan darabokkal idéztük meg a spiritualitást mint a Mester és Margarita. A színház mellett éveken át vezettem erőteljes sámánéneklő és doboló csoportokat, ahol a Harner-féle és más sámánikus gyakorlatokat is végeztük.


Jelenleg elvonultságban élek és főleg belső gyakorlással foglalkozom.