Integrál Pszichológia Képzés  ›   Tanáraink

Tanáraink

Pál Feri Atya

Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál. 10 próbázott, volt válogatott kerettag, 1987-ben pedig felnőtt magyar magasugró bajnok lett.

1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től plébánosként Óbudán. 2011-től plébános-helyettes Angyalföldön. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet munkatársa (segítő kapcsolat, pszichodráma csoportokat vezet, biblia dramatikus). 2011. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.
Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel előadásokat fiataloknak pszichológia - teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág, érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati - házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed. Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 2001 – 2011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytatódtak. 2011-től a Millenáris Teátruma ad otthont az előadásoknak. Hanganyaguk a résztvevők között korábban kézről kézre terjedt, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált.

Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az előadások semlegesek legyenek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmi elvárásnak megfelelni, elég a hallgató nyitottsága.

Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom intenzív használata, valamint a stand-up comedy-ből ismert közvetlen, gyakran csapongó, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadások hallgatóinak száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött. A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja.
A 2000-es évtized második felétől kezdve több munkája megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt.

Művei:

  1. Tükör által világosan (Kairosz kiadó, Budapest, 2009)
  2. A függőségtől az intimitásig - vágy, élmény, kapcsolat (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2010)
  3. Természetes spiritualitás - Meghittségben Istennel (Kairosz kiadó, Budapest, 2011)