Integrál Pszichológia Képzés  ›   Tanáraink

Tanáraink

dr. Frecska Ede

dr. Frecska Ede az Országos Pszichiátriai- és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezető főorvosa a hagyományos pszichiátria keretek között dolgozó terapeutaként és kutatóként a transzperszonális (spirituális) pszichiátriai szemléletet képviselője itthon.

Miközben egy osztályt vezet hazánk vezető pszichiátriai intézményében, Brazíliában az autentikus sámánokat látogatja rendszeresen, kutatva a tudatállapotmódosító és gyógyító módszereiket. Mindezeknek keresi a fizikai magyarázatát, s hisz abban, hogy a misztikának – melyet elfogad és támogat - megvannak a fizikai megfeleltetési lehetőségei is a testben, és az idegrendszerben. Erre többek között a kvantumfizika elveit használja fel, elsősorban a “nonlokalitás” elvét.

dr. Frecska miután 1977-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen orvosi végzettséget, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen pedig pszichológusi diplomat szerzett, pszichiáter szakvizsgát tett itthon, majd az Amerikai Egyesült Államokban (1992). Ezután 15 évet élt New Yorkban és Floridában, ahol pszichofarmakológusként és klinikusként dolgozott, és a skizofrénia, továbbá az affektív zavarok területén végzett kutatásaival nemzetközi hírnévre tett szert. Több, mint 50 tudományos cikket, és könyvfejezetet írt a témában.

Időközben érdeklődésének középpontjába kerültek a tudatmódosító pszichointegrátor szerek, az entheogének (természetes tudatmódosító növények), és az ezekkel való gyógyítás lehetőségei. Különösen érdeklik a beavatási rítusok és gyógyító szertartások mechanizmusai. Elméleti munkájában a kognitív idegtudomány és a kvantumfizika agyi megfeleltetéseinek kapcsolatával foglalkozik.